Какво биха правили съвременните жени без грим? Това е въпрос на който човечеството сигурно не би успяло да даде достатъчно подходящ отговор. За да повдигнем завесата около тайните на грима ще ви срещнем с гримьорът Йоана Биджева, които ще се грижи за красотата на актрисите във филма „Червило“.

Здравей Йоана, къде те намираме в момента?

 • Здравейте, намираме те ме с ароматно кафе в ръце, точно след създаването на една страхотна визия на една млада дама.

Кажи ни има ли нещо ново и модерно в ежедневния грим?

 • Ежедневния грим се превърна в част от рутината на всяка втора дама. Много се радвам да съобщя, че в момента тенденциите за ежедневието са в естествената визия на жената, подчертана с леки цветове спрямо кожата и стила й. Огромен привърженик съм  на това и се радвам, че модата също е с мен. За ежедневния грим, тенденция е естественото сияние на кожата, без натрупване на много продукти, както и естествената рамка на лицето, а именно – веждите. Леките цветове, като лилаво, розово, червеникаво също навлизат като част от ежедневието или за очите или устните, като отново е нужно да се придържаме към възможно по-естествена визия. За устните винаги можем да си позволим по-силен или ярък цвят, като трябва да го съобразим с по-леки очи.

Какво те подтикна към професията на гримьор и как се случи това?

 • Гримът е страст и изкуство за мен от 16 годишна. От тогава е част от живота ми и откривах красотата и начина на изразяване в това изкуство. Две години по-късно започнах да го практикувам като хоби и частна практика, а вече на 25 е основната ми професия. Гримът е предизвикателство за мен и всеки ден откривам по нещо ново за себе си и света около мен чрез него и най-вече чрез хората и техните лица. Това е моят начин да изразявам себе си и да съм част от общия обмен, чрез откриването на красотата.

Коя марка гримове, мигли и четки предпочиташ и защо?

 • Blooms естествено.

Какво означава Blooms?

 • Blooms , означава Разцъфване. И това е главното мото и смисъл на създаването му. Да, тук говорим за грим, тенденции и цветове, но има нещо още по-дълбоко. Blooms оставя послание и иска да пренасочи жените като ги подтиква, освен към грижата за външната красота, то и за вътрешната. Желанието и смисъла ми е чрез грима и изкуството си да провокирам това.
 • Бранда е изцяло насочен към модерната съвременна жена, здравословния начин на живот, баланса между материалното и израстването на личността. Няма да разкриваме много от филма, но Blooms и главните героини от  „Червило“ имат много общи характеристики. Създаваме „Разцъфването“ с много любов, желание и старание, като се стремим посланието ни да е във всичко, което правим. За мен като главния гримьор и „ сърце“ на „Цъфтежа“ ,  е важно да видя усмивката, блясъкът и израстването на всеки клиент.

Актрисата Одри Хепбърн в началото на 60-те години печели световна известност с ролята си във филма „Закуска в Тифани“ и е първата, която показа на екран пълни и дебели вежди. Какво е твоето професионално мнение за този вид визия при жените и още ли е актуална?

 • „Закуска в Тифани“ – класика в жанра с визия от класиката. В тази визия Одри Хепбърн показва красотата на натуралните вежди, естествената и подчертана женственост и сексапила, който излиза от излъчването на жената. Тази визия е актуална и до днес. Както гримът, така и веждите, подчертаващи женствеността и.  И едва ли ще остане забравена. Днес този тип вежди са напълно актуални и стотици жени дават средства за постигането им. Подчертаните очи, излъчващи сигурност и женственост чрез опушената очна линия и черния клепач, и веждите, помагащи за това излъчване.. Класика в жанра, но дишаща и днес!

Актрисите във филма „Червило“ / It’my life в който ти си главен гримьор ще бъдат ли с дебели вежди или няма да позволиш това?

 • Разбира се, няма как да не се придържаме към тенденциите, а видяхме, че те всъщност дават тон към нещо красиво. Дебелите вежди са актуални, стига да не се прекали с тях. Важно е да има естетика спрямо лицето и да виждаме красота, без да се надсмиваме. Актрисите в „Червило“ ще бъдат както в тенденции, така и в естетика. Ще се придържаме към красотата им, както и ще се напасем с ролите във филма. По този начин  ще изкараме най-доброто от тях и те, както и ние ще се чувстваме във „свои води“. Няма да пренебрегнем тенденции, защото както виждаме, години наред са актуални. 

Има ли митове за грима, в които не трябва да се вярва?

 • В грима, както и в живота няма правила. Всеки е свободен да изрази себе си по начина, по който иска. Разбира се, има определени стъпки, които е хубаво да се следват за по- добра естетика, но всичко е индивидуално и спрямо личността.  

Модерно ли е да се ходи без грим?

 • Както споменахме на въпроса за ежедневния грим ,същото важи и тук. Модерно е да изглеждаме естествени и с леко подчертана красота в деня си. Всяка жена сама избира начина и предела, по който да го направи. Все пак ако кожата и е достатъчно здрава и тя е самоуверена, че иска да я покаже…какво по-хубаво от това? Разбира се, тук говорим за ежедневието, но при вечерните излизания и събития имаме други тенденции.

Защо всички жени искат опушен грим?

 • Опушеният грим е една от последните класики. Наблюдавам дамите, както и самата мен в него. Чувстваме се много по-женствени, желани и харесвани. Затова, нека не се лъжем – това иска всяка жена. В опушеният грим намираме, потайност, същевременно игра с женствеността, но и събуждане на много въпроси. 
 • Кара всяка  жена да се чувства по – сигурна, смела и желана. Прикрива част от нея и това, което пред отсрещния иска да разкрие  и от друга стана това, което иска да бъде на показ.  Точните думи са – женственост и загадка. Това буди искането на визията и любопитството към нея.

Брокат върху клепачите в какви случай е удачно да има?

 • Всеки иска да блести, нали? Именно за това се създадоха брокатите, хайлайтърите и стробингите. Всъщност това е един изключителен начин да подчертаем свежестта, както и светлината в нас. Използваме тези техники, за подчертаване. А относно клепачите, помагат на очите да блестят повече, отварят очите ни и спомагат за подчертаването им. Удачно е да ги използваме за снимки, фотосесии и естествена светлина, в която ще ни е нужно тези части от лицето ни да изпъкнат. Що се отнася до филмова камера е необходимо да се внимава с тези продукти, защото може да стане обратен ефект.

Разкажи ни за тайната на вечерния грим, кое го прави така важен и чувствен?

 • Тайната на вечерния грим се крие в красивите очи и подчертаните устни. Вечерния грим е нашият момент, в който можем да експериментираме със себе си, да използваме доста тънкости и техники спрямо грима. И то без да се притесняваме, че ще натежи.. все пак, можем да си го позволим по поводи. Та тайната тук, освен излъчването ни е начина, по който съчетаем визията си. Това започва от избора на тоалет и стига до всеки малък детайл, който не трябва да подценяваме. Гримът идва в момент на избора, когато вече знаем коя част от себе си искаме да покажем точно тази вечер и наблегнем на нея. Вечерният грим има два основни аспекта – очи или устни. Едното винаги е на по-главен фокус от другото. Когато изберем на кое да наблегнем, за да сме неустоими, тогава идва „ Тайната“.