Филмите са най-скъпата форма на изкуство, дори и тези, които се наричат „ниско бюджетни“ и те не са толкова евтини, колкото се очаква. Всъщност има един термин за финансиране, както в холивудските, така и в българските филми – „продуктово позициониране“. Светът на киното непрекъснато се грижи за фирмите, които правят продуктово позициониране и по този начин позволяват филмите да бъдат заснети.

Киното дава престиж на една търговска марка и подсъзнателно насочва потребителската активност. Инвестицията в български игрални филми би трябвало да бъде привлекателна за родните компании, защото това означава възстановяване на направените разходи за реклама в много по голям обем и акумулиране на постъпления от покупка на рекламираният продукт или услуга  за много по дълъг период от време. 

Филмът остава завинаги и адекватното продуктово позициониране и мърчандайзинг помагат при изграждането облика на конкретен продукт или производител и спомага за налагането му на пазара. Продуктовото позициониране в киното гарантира успех в битката за място на стоките и услугите в потребителското предпочитание на потребителите.

Продуктовото позициониране може да накара публиката да асоциира даден продукт с определен начин на живот. Преди десетилетия Джеймс Бонд знаменито поръча мартини и тази линия кара зрителите да асоциират напитката мартини с богатство, приключения и лукс. В едно от най-новите превъплъщения на Джеймс Бонд, настоящият русокос, синеок Бонд избира Heineken.

В „Die Another Day“ двадесет компании видяха продуктите си да се рекламират на големия екран през целия филм. 

Марките могат да формират симбиозна връзка с компании за производство на филми.

Поставянето и брандирането на продукти във филмите често води до взаимноизгодни отношения между продуцентските къщи и корпорациите. 

Гледате сцена във филм, когато по някаква причина познат продукт, който познавате, се покаже на екрана (марка мъжки костюми, марка женски дрехи, марка детски играчки, марка минерална вода, марка бельо, верига ресторанти, хотел, верига за бързо хранене, натурални сокове и др.) изведнъж зрителя започва да усеща, че е малко инсайдер, че е в референцията. Публиката оценява това усещане за познатост и дори това буди сантименталност.

Защо компаниите използват позиционирането на продуктите като маркетингова тактика?

Целта за повечето компании, които използват продуктово позициониране, очевидно е да увеличи продажбите. Въпреки това има много повече от това.

Непосредственият скок на продажбите е голям за марките, участващи във филмите, но има няколко движещи се фактора.

Например:

Повишаване осведомеността на марката и създаване на желание за продукти.

Очевидно не всички ще се втурнат и ще купят Aston Martin, след като гледат Джеймс Бонд. Просто няма да стане. Това обаче поставя Aston Martin сериозно в очите на обществеността. Когато се пуснат филми за Бонд, има огромни маркетингови кампании, големи дебати за певицата на тематичната песен и разбира се, всеки иска да знае кои са момичетата на Бонд и каква кола ще управлява самият мъж.

Това повишава осведомеността за автомобила Aston Martin и тъй като е толкова висок клас автомобил, създава желание за притежание.

Достигане до нови потребители.

Киното се харесва на широк кръг хора. Всъщност се харесва на почти всички.

И тази огромна демографска информация е чудесна за рекламодателите.

Помисли за това:

Рекламирате MacBook Pro във филма. Нека да разгледаме кръга от хора, до които бихте могли да достигнете:

Деца, които биха поискали свой собствен лаптоп от Дядо Коледа.

Тийнейджъри, които искат да имат най-новите джаджи за да са в крак с тенденциите.

И така, колко струва пласирането на продукта?

Както вече говорихме, позиционирането на продукти не излиза евтино.

Heineken плати 45 милиона долара, за да бъде напитката на Бонд в Skyfall. BMW плати 3 милиона долара, за да бъде автомобилът Bond в Goldeneye. Но те напрвиха 240 милиона долара приходи от участието си във тези два филма.  

Заключение: История на продуктовото позициониране на продукти във филми: какво, къде и защо.

Продуктовото позициониране не отминава, напротив все по често виждаме умелото му присъствие във всички холивудски и български филми. Позиционирането на продукти може да има огромни ползи за марките и ако се изпълни правилно, може да бъде лесен начин за увеличаване на продажбите.