Режисьорът Ивайло Спасов за киното в условия на пандемия

Преди една година на 14 февруари 2020г. излезе на голям екран романтичната комедия „Връзкология“ на която вие сте режисьор, какво си спомняте от този ден?

Беше един романтичен петък, който беше идеален ден да бъде пуснат такъв български филм в кината. Еуфорията разбира се беше голяма. Факта, че за пореден път успяваме да пуснем филм на голям екран ни направи много щастливи. Един от най-големите кино разпространители в България “Pro Films” разпространиха филма ни даде увереност и самочувствие, че сме направили добър филм и, че вървим в правилната посока. Филмът се излъчваше на 53 екрана в цялата страна, което за независима филмова компания, като нашата е огромно постижение. Да не забравяме и факта, че от края на 2019г. до март 2020г. всяка седмица излизаше български филм кой от кой по хубав, с много и различни популярни български актьори. Изобщо по това време конкуренцията и борбата за зрителски интерес беше сериозна.

Кога филмите ви „Немезис“ и „Връзкология“ ще бъдат качени в някоя платформа и кога ще имат телевизионна премиера?

Това е въпрос на преговори, договорки и взаимноизгодни условия. В началото на 2021г. „Връзкология“ направи своя премиера във „Vivacom Arena”. За момента водим преговори с телевизия но името няма да спомена за да не става това плод на спекулации.

Съжалявате ли за провалената премиера на „Немезис“ във Великобритания?

Честно казано да и то защото това щеше да повлияе благоприятно върху името на компанията и самочувствието на актьорите.  Също така това щеше да е голям плюс за Българското кино на територията на Великобритания.

В навечерието сте на приключването на снимки по третия ви игрален филм „Лудисея“, как успявате да снимате и да оцелявате по време на COVID 19?

Снимаме защото имам щастието да работя с гениален сценарист, превъзходен екип и много талантливи и всеотдайни актьори. Оцеляваме защото имаме правилен бизнес модел, който ни помага в това време да работим, да не бавим задълженията си и да изпълняваме ангажиментите към спонсорите си. COVID 19 има и своята положителна страна – показва, кой може да преодолее тази трудност и кой ще продължи напред. Нашата компания не претендира с гръмки лозунги, че правим новия български филм или сериал не правени до сега, заснети в супер резолюция и качество на картината. Работим скромно но постоянно. Това смятам е по-ценно и по-адекватно, защото киното изисква постоянство.

Разкажете ни нещо за новия филм „Лудисея“?

Представете си „Одисея“ в съвременният луд свят в който живеем и ще започнете да разбирате интересни неща за „Лудисея“. За сега ще кажа, че това е история за младостта, красотата и трудностите през, които тя преминава. За да успее в живота важно е каква любов срещаш в съзряването си и как тя ти се отразява.   

Как се справяте със финансирането на филмите?

В ерата на инфлуенсърите е приятно предизвикателство да се намира недържавно финансиране за кино. Общо взето инфлуенсърите вдигат цената на продуктовото позициониране и като цяло киното с възможностите, които предлага е винаги в изгодна позиция. За пример ще дам следното: Поставяне на продуктово позициониране в трейлъра на филма е много по-ценно и дълготрайно от една снимка в дигитална платформа. Разбира се това се знае от сериозните компании, а не от гаражни фирми произвеждащи гащички и тениски. Не мога да кажа, че няма интерес към финансиране на български филми но аз лично селектирам компаниите, които да допусна да бъдат част от филмите ни. Мога да кажа, че тези брандове, които са при нас са доказани професионалисти с подчертано качество н продуктите и тези компании се отнасят много добре към служителите си. Това за мен е от изключително голямо значение. 

Кога да очакваме „Лудисея“ в кината?

Както казах ние работим по-правилния начин и той вещае всички подробности и детайли да са ясни още на началния етап, още преди старта на снимките.  Датата ще я каже компанията разпространител, която ще го разпространи. Чувал съм да казват, че есента е хубаво време за ходене на кино.

Казвате, че се опитвате да създадете индустрия, която да се издържа сама, какво означава това?

Това означава най-общо казано, да не се налага на актьорите, които работят в наши проекти да си търсят и втора работа, като строители, бармани или продавачи нощна смяна.  Постоянно се опитвам да се срещам с хора от бизнеса и да ги убеждавам, че даването на пари за кино е инвестиция в бъдещето и, че инвестицията в кино е престиж.

Ще успеете ли?

Времето ще покаже.