За изкуството да продуцираш и продуцирането като изкуство

„Продуцентът трябва да намери сили да не се „изгуби“ в този лепкав коктейл от война, пандемия, ограничения, хаос, едри интриги, зомбирани надменни актьори и още куп други ненормални ситуации, защото киното и театърът със сигурност ще оцелеят и след нас“.

Така започва разговорът ни с Ивайло Спасов, продуцентът, стоящ зад няколко игрални филма, няколко театрални постановки и едно телевизионно предаване.

https://www.ruukki-bg.com

Кой ще бъде първият роман, който „Spasov Brothers” ще издаде?

 

Романът се казва „Изгубени в рая“ и е дело на писателя Дензъл Ребеловски. Това е авторът на комедийните пиеси „Духовен бульон с картофи“ и „Белият гарван“, и сценарист на игралните ни филми „Немезис“, „Връзкология“ и „Лудисея“. Фантастичен творец, който се ражда на няколко века веднъж и ние имаме шанса да се докоснем до таланта и приятелството му. След като прочетох работния вариант на романа, веднага му предложих да го издадем. Това е произведение, което всеки българин трябва да притежава и да прочете. Успоредно с представяне на книгата на родния пазар се подготвяме за тиражи в Турция и Русия. Преди няколко месеца представих романа на колеги, с които работя в Турция и Русия и след няколко дни ми предложиха да издадат романа в техните страни.

https://immersefx.com

https://www.aggressorbg.com

 

За какво се разказва в романа?

 

А не (смее се), това няма как да ви кажа.

Емоцията от това да четеш този роман е лична и трябва да се изпита самостоятелно.

 

Кога ще излезе на голям екран „Лудисея“?

 

В момента чакаме виза от НФЦ и предполагам до няколко дни ще обявим датата за премиера. Щастлив съм от факта, че постпродукцията на филма е направена в ImmerseFX. Това е най-креативната компания за визуални ефекти и постпродукция в Европа и фактът, че е българска и ние работим с тях е повече от обещаващо за качеството на филма „Лудисея“.

https://l-do-rado.com/

https://stgeorge-bg.com

 

Главната героиня Мирена Петкова е много обещаваща актриса, имате ли планове за нейни бъдещи роли?

 

Мирена е актриса със значителен потенциал, който трябва да бъде развиван именно с роли в различни филми и сериали. За момента знам, че на Мирена и предстои кастинг във Великобритания за участие в английски филм. Имам идея, свързана с Мирена и тя ще се появи много скоро, но в амплоа, различно от киното, но също толкова интригуващо и запомнящо се.

 

Доволен ли сте от емоцията, която предават на зрителите двете ви театрални постановки „Духовен бульон с картофи“ и „Белият гарван“?

 

Разбира се. Аз се придържам към веруюто си да правия театър, а не пиар на актьори. Определено съм щастлив от факта, че имам възможност и желание да работя с много талантливи актьори, на които да помагам да разкриват неподозирани от тях талант и възможност по отношение на театралната игра, превъплащение, образ, себеизразяване и изграждане на характер.

Радвам ме фактът, че зрителите идват да гледат представлението, а не определен актьор, който играе в него. Едно от водещите звена при правенето на театралните ни пиеси е насърчаване на креативността у актьорите.

Онова, което се случва на сцената е по-важно и по силно от режисьора, актьора, автора или продуцента, защото то е гледано от негово величество зрителя, който желае да гледа истински театрален спектакъл, клонящ към шедьовър, а не показване на его и претенция.

 

Знам, че имате готови две нови пиеси, написани отново от Дензъл Ребеловски, 

имате ли яснота кои ще са актьорите в тях? 

 

Знам някои от актьорите, а други все още отсявам. Гледам постановки, за да намеря вдъхновения от играта на определени личности. Срещам се с колеги режисьори и обсъждам с тях определени имена на актьори. Общо взето съм в процес на търсене, за да окомплектовам състава.

Кино, театър, телевизия, издаване на книги, поглеждате ли и към продуциране на музика?

 

С оглед на техническото обезпечение, с което разполагаме (камери, обективи, осветление, постпродукция) би било много лесно да се захванем с този бизнес, но засега не поглеждам в тази посока. Имаме разговори с изпълнители от различни жанрове, но всичко е в сферата на хипотезите. Усилията ни на този етап са фокусирани върху това да правим кино и театър.

 

„Белият гарван“ е постановка, играна от две певици – Цвети Радойчева и Цвети Маринова, не е ли рисковано да правите театър с певици?

 

Не, няма никакъв риск. Талантът в тези две същества извира в много и различни посоки. Страхотно предизвикателство бе пред целия екип да се впуснем в това уравнение с две неизвестни. Оказа се, че експериментът е повече от успешен. Толкова ми е приятно да ги гледам, органичността им на сцената е завладяваща. Това е пиеса, в която всеки път актрисите играят и показват различна страна на героините си, пресъздават ги все по-добре и по-свежо за зрителите.

Подготвяте старта на снимките на нов сериал, ще открехнете ли нещо повече в тази насока? 

Кои са актьорите в сериала?

 

Да, така е. Сериалът е младежки и е насочен към младите хора. Аз го определям като леко просташка комедия, но според по-умните от мен в екипа (смее се) изобщо не е просташко, а напълно естествено житейско поведение на млади хора около двадесетгодишна възраст. Актьорите ще бъдат ясни съвсем скоро.

 

Явно ще бъдете доста заети през тази година.

 

Само заетият ум е освободен от бремето да мисли простотии.

Ние просто си вършим работата – да забавляваме хората и да ги замисляме за важните неща в живота. И все пак, ако мога да дам един съвет към колегите ни в бранша, пък и към всички хора изобщо – не се вземайте прекалено насериозно, нито себе си, нито това, което правите, защото в крайна сметка, както казва моят приятел Дензъл – „Днес си главен герой, животът е сцена, но утре не знаеш какъв ще бъде мизансцена.“