Ивайло Спасов – режисьорът подвизаващ се на тихия фронт

Историята познава много хора, които сбъдват мечтите си. Сега ще ви представим човек поел по-пътя на сбъдване на своите мечти. Мечти свързани с игралното кино. До сега не бях срещал човек с толкова интересна творческа автобиография, да бъде така земен, скромен и чистосърдечен. Повечето режисьори са медийно известни и с живот изпълнен с какви ли не писания. При Ивайло е точно обратното и за това го оприличихме на творец работещ тихо без да тръби около филмите си.  Явно и такива хора са останали в нашата родина. Такъв човек е героя на нашия разказ – режисьорът Ивайло Спасов.

През месец март на 2018 година излиза на голям екран първият му игрален филм „Немезис“ – филм с изключително съвременен сценарий. Немезис“ е български игрален филм реализиран изцяло от български екип. Филмът е елегантна смесица от екшън, драма, еротика и хумор. Показват се елементи от съвременния живот в България: организираната престъпност и нейната симбиоза с властта; невъзможността или нежеланието на органите на властта да се борят с организираната престъпност; и личните стремежи, желания, борби, семейни ценности и духовни преживявания на героите.

Още докато „Немезис“ шества по кината творческия екип около Ивайло започва кастинг за следващият си проект – романтичната комедия „Връзкология“. За няколко седмици кастинга е проведен, актьорите са набелязани и в края на 2018 година започват снимките по следващият игрален филм на Ивайло Спасов.

„Връзкология“ излезе по кината на 14 февруару 2020 година.

Повече за режисьора ще научите в следващите редове.

Г-н Спасов как се роди идеята за „Немезис“?

Филмът „Немезис“ е следствие на няколко месечна вътрешна моя потребност и желание да премина към заснемане на игрален филм. Дългогодишният ми опит като режисьор на музикални видео клипове трябваше да премине в следващо ниво. В мен имаше идея за екшън филм но нямах точната представа как точно да се развие сюжета, колко да са главните персонажи около, които се развива действието и още куп драматургични детайли ми убягваха. Тук на помощ ми се притече режисьора Христо Порязов. Той ме свърза със сценариста Дензъл Ребеловски, който след един телефонен разговор се превърна в сценарист на „Немезис“. Така започна да се създава сценария на филма и успоредно с това започнахме да подбираме актьорския състав.

Ваня Червенкова и Ненчо Балабанов участват във филма, лесно ли ги убеди да се включат?

Отново ще спомена името на Христо Порязов, защото той ме свърза с тях. Направихме среща и с двамата по отделно, разказах им за филма и след няколко дни и двамата приеха. Благодарен съм им от сърце, че помогнаха с участието си филма да придобие още по голяма тежест и популярност.

Новият ти филм „Връзкология“ е комедия. Защо реши да се впуснеш в този така труден жанр?

„Връзкология“ е филм, който обръща внимание върху света на съвременната жена. Това не е сценарий, в който жената е изнасилена в първите пет страници, защото много често го чета в сценариите, които ми се предлагат.

Намирането на правилния човек е едно от най-големите предизвикателства днес за младите мъже и жени. Сценария на филма се опитва да онагледи основните типове мъже, които гравитират или по-скоро, на който попадат днешните момичета. Разбира се идеята е чрез хумор да отправим послание, което да се забележи от повече хора. Филмът „Връзкология“ засяга една човешка тема, направен е за хората и за един може би от много наболелите проблеми, а именно намирането на подходящ партньор за сериозна връзка. Когато „Връзкология“ тръгне по кината се надявам този филм да събере зрители с разнообразни интереси, страсти, зрители с различен социален, образователен и духовен статус, зрители от различна възраст и пол.

Разкажете повече за актьорския състав във „Връзкология“

Ще започна с Йоанна Драгнева, тя е главна героиня във филма, музикантът Калин Вельов прави много сериозна роля, актьорите Галин Найденов и Теодор Папазов са изключително добро попадение и се радвам, че се спряхме на тях. Главния герой от „Немезис“ Мирослав Димитров също участва във филма. Поканихме да се включи малко по-късно и Мирослав Маринов Димитров актьор, който ни направи впечатление от участието си в един реалити сериал.

Защо във втори пореден ваш филм няма популярни имена в актьорския състав?

Това е доста дебатирана тема в нашия творчески екип. Отговора е заложен може би в нагласата ми да се опитвам да откривам нови лица за големия екран. Актьори, който да мога да моделирам по-начин подходящ за филма, а не филма да го подчинявам на актьорския капацитет и интерес. Усещам обаче, че това мое желание започва да се утолява и за следващия филм ще има и известни български имена в актьорския състав.

Споменахте следващ филм. Означава ли това, че има такъв на хоризонта?

Да има такъв. В момента довършваме последните страници на сценария, в началото на есента ще започнем с кастинга на актьори и следващата 2021 година ако всичко е наред ще започнем снимки. Сценарият обещава много сериозна история преплетена с много бойни сцени. Филмът ще бъде исторически, действието се развива през 1402 година? Работи се и върху филм, който е на съвременна тематика, работното заглавие е „It’s my life”. Една история, която преплита спорт и политика.

Подготвяме и сериал за който много скоро ще разкажем повече и ще покажем повече.

Ако този проекти се осъществят ще излезе, че за четири поредни години ти ще създадеш четири филма, това те превръща в много продуктивен режисьор. Как се справяш? Това не е ли твърде голям залък за нашите географски ширини?

Снимането на филми е физически и емоционален маратон. Това не означава, че не обичам да снимам или не обичам киното. Напротив! Обожавам да съм на снимачната площадка, само признавам, че лишаването от сън, емоционалните промени, техническите проблеми, промяната на отношенията с партньора ми са неща, които ме карат да се чувствам така, сякъш се провалям ежедневно. Трябва да си напомням, че не съм се провалил, просто правя каквото мога, но не е лесно. За момента това темпо не пречи нито на мен нито н екип, с който работя.  Имам честа да работя със страхотни хора, които обичат аромата на кино. Хора, които ми вярват и ме подкрепят. На този етап не съм ги подвел и се надявам и за напред да бъде така.

 

Не мога да не попитам как се справяш с последствията от COVID-19?

Спасението за нашата филмова компания „Спасов Брадъс“ не е да намалим разходите си или планираните проекти. Спасението ни е да направим нововъведения, за да се измъкнем от сегашното положение. Точно за това създадохме театрална постановка, която вече репетираме и се надявам да представим през новия театрален сезон. Ние смятаме, че ако продължим да предлагаме качествени продукти на клиентите ни, те ще продължават да гледат онова, което излиза от нас.

Разкажи повече за театралната постановка?

Казва се „Духовен булюн с картофи“, автор на пиесата е българския писател Дензъл Ребеловски. Остро сатирична е темата на пиесата. Дотук спирам за да не кажа неща за които ще съжалявам.

Филмите ти ползват ли се с държавно финансиране?

За сега не. Инвестицията е изцяло от спонсори и меценати. Мога да кажа, че се опитвам да работя изцяло по американски модел за намиране на средства за кино. Много бих се радвал ако успея да спечеля държавна субсидия. За да стане това, трябва да съм сигурен, че парите, които ще получа от българския данъкоплатец ще бъдат инвестирани наистина в екранен шедьовър, с които както аз така и зрителите да се гордеем.

Какво ще отговориш на критиците, че си дал роли на Йоанна Драгнева и Калин Вельов във филма „Връзклогия“ заради политическата им принадлежност?

Това са напълно безпочвени твърдения. Смятам, че Йоанна и Калин са изключително талантливи и с удоволствие работя с тях. Другото, което е много важно и държа да кажа е, че Йоанна Драгнева и Калин Вельов са букет от положителни качества, които са от огромно значение в филмовата индустрия.

За какво мечтаеш?

За простички неща. Здраве, щастие и усмихнати моменти.    

фотограф: Йордан Динчев